Actualitat de la Fira Literal Barcelona

Camila Cienfuegos a la Fira Literal 2018

Conferència de Camila Cienfuegos

Dissabte dia 12 de maig a les 19h a la Fabra i Coats de Barcelona
Serà entrevistada per l’Eurodiputat Javier Couso
Literal 2018

 

Camila Cienfuegos ha estat hospitalitzada i intervinguda d’urgència a Colòmbia. Per aquest motiu anunciem que Mireya Andrade, exguerrillera de les FARC, membre de la seva direcció política i part activa de la subcomissió de gènere en les negociacions del Procés de Pau a Colòmbia, serà qui finalment participarà a la Fira Literal 2018. Desitgem una ràpida recuperació a la companya Camila Cienfuegos!

Camila Cienfuegos (nascuda com a Sandra Milena Morales) va ingressar a les Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia (FARC) el 1994, quan tan sols tenia catorze anys. Tot i que les FARC no acceptaven menors de quinze anys, la seva tossuderia i voluntat per aconseguir un món més igualitari la van portar a agafar el fusell per lluitar pels seus ideals. Sota el nom del revolucionari cubà, Camila Cienfuegos treballa ara per la implementació del feminisme insurgent i l’alliberament de preses i presos polítics de l’Estat colombià.

Filla de camperols pertanyents al Partit Comunista, Cienfuegos va ser enviada a estudiar a un col·legi de monges quan tenia vuit anys. Allà, a la ciutat, es va adonar de les profundes desigualtats que hi havia al seu país. Mentre les monges l’educaven per ser una dona sense somnis ni aspiracions, va començar a entrar en contacte amb el Partit Comunista, on va aprendre a llegir Marx i va trobar el respecte i la democràcia que tant anhelava. Amb les seves pròpies paraules, a les FARC va descobrir un moviment igualitari, sense rols de gènere preestablerts, on homes i dones lluitaven en igualtat de condicions. Conscient de les desigualtats entre la vida al camp i la vida a la ciutat i nascuda en un terreny marcat pel narcotràfic i els paralimitars, aviat ho va tenir clar.

Va ser llavors –inspirada per la música de Mercedes Sosa (1935-2009), coneguda per ser la veu dels sense veu, i Carlos Puebla (1917-1989), que es va dedicar a difondre els valors de la Revolució Cubana a través de les seves cançons– quan, amb catorze anys, va decidir formar part de les FARC.

Va ser comandant de l’Estat Major Central durant els seus anys de militància i el 2011 va ser escollida per unanimitat per ser una integrant dels diàlegs de pau de l’Havana, en els quals va formar part de la subcomissió de gènere i la subcomissió de preses i presos polítics de l’Estat colombià. Va ser una de les cares més visibles del procés de pau, que va acabar oficialment el setembre del 2016. Un cop finalitzat el diàleg, que va durar quatre anys i no va estar exempt d’alts i baixos, Camila Cienfuegos va ser una de les escollides per conformar el partit polític Força Alternativa Revolucionària del Comú (FARC), finalment fundat l’agost de 2017 i que representa el braç polític d’excombatents de les FARC. Ara és una de les integrants de la direcció general, juntament amb 110 camarades més.

Queralt Castillo
Diari Jornada

 

Camila Cienfuegos a la Viquipedia

Entrevista de Camila Cienfuegos a America Despierta

Entevista de Camila Cienfuegos a El País

 

Entrevista a Camila Cienfuegos via Cafe Sterio TV.

 

Camila Cienfuegos parla de la situació de les dones dins les FARC i sobre el procés de pau.

 

Ja podeu reservar seient per la conferència al Verkami de la Fira Literal 2018