Actualitat de la Fira Literal Barcelona

Comença la 5a edició de la Fira Literal marcada pel creixement i la internacionalització

Enguany s’ha celebrat per primera vegada la Literal Pro, on han participat 35 editors internacionals i 30 d’arreu de l’estat
La fira expressa el seu compromís amb la cultura i contra el feixisme

Aquest divendres 10 de maig al matí s’ha celebrat una roda de premsa per informar de les activitats de la Fira Literal que des d’avui a la tarda fins diumenge al vespre ompliran d’activitats la Fabra i Coats (C. Sant Adrià, 20 – Barcelona).

Balanç de la Literal Pro: satisfacció per la primera trobada professional d’editorials radicals d’arreu del món
Aquest dijous 9 i divendres 10 de maig s’ha celebrat la primera edició de la Literal Pro, l’espai de trobada dedicat als professionals de l’edició independent que se celebra en el marc de la Fira Literal.

Carlota Freixenet, portaveu de la Fira Literal, ha fet balanç de la trobada: «Aquesta és la primera vegada que es realitza una fira del llibre pensada per a editorials radicals d’aquestes característiques, no només a la nostra ciutat, sinó arreu del món, i és un honor poder dir que n’hem estat els pioners. En aquesta ocasió hi han participat fins a 64 editorials, 35 editorials internacionals i 29 d’estatals». Més enllà de la valoració quantitativa, Freixenet ha destacat la bona rebuda que ha tingut entre els participants: «Estem molt satisfetes de les valoracions que estem rebent fins al moment, i sobretot de l’ambient de treball i col·laboració que es respirava a la sala. Les editorials participants han tingut ocasió d’intercanviar impressions, establir col·laboracions i realitzar compra i venda de drets».

L’organització de la Literal Pro espera que «de la trobada d’aquests dos dies en puguem treure els llibres que ben aviat trobarem en català, així com que moltes de les editorials s’enduguin llibres d’autores i autors catalans als seus països».

A la roda de premsa hi ha participat Vijay Prashad, editor de Leftword, una editorial marxista de l’Índia. Prashad ha destacat que totes les editorials que participen a la fira comparteixen la idea que no fan llibres «per vendre’ls com a salsitxes, sinó per contribuir a construir comunitats, que volen ser eina de lluita». Per l’editor indi és important «que les fires de llibres radicals com aquesta no siguin una rèplica de les fires capitalistes», perquè la seva idea «és participar a la Literal Pro per compartir i intercanviar drets més que no pas comprar i vendre; creiem en compartir, més que en fer diners».

A la Literal Pro també hi ha fet una conferència Izaskun Arretxe, directora de l’Àrea de Literatura i Pensament de l’Institut Ramon Llull (IRL), que també ha participat posteriorment a la roda de premsa. Arretxe ha recordat que l’IRL té com a tasca contribuir a la internacionalització de la cultura catalana, també de la literatura catalana, tant de ficció com de no ficció. I que per l’institut és molt important que se celebri la Literal Pro perquè «hi participen editors radicals d’arreu del món que no van a les grans fires i amb qui no teníem contacte». I ha remarcat que gràcies a aquesta iniciativa «ara podem arribar a nous editors i els podem explicar com podem contribuir en forma d’ajuts perquè tradueixin autors catalans a les seves llengües».

Izaskun Arretxe ha expressat el desig que la Literal Pro es consolidi, i que està «molt admirada de veure com està funcionant i és una xifra molt positiva que a la primera edició ja hi hagin participat més de 30 editorials internacionals».

5a edició de la Fira Literal: compromís feminista i antifeixista


Carlota Freixenet ha recordat que la Fira Literal s’inaugura aquest divendres a les 19h brindant pel cinquè aniversari, i tot seguit tindrà lloc la xerrada “Construint la ciutat feminista”.

Durant tot el cap de setmana hi haurà el mercat del llibre amb 100 expositors, entre editorials catalanes, d’arreu de l’estat i internacionals, i llibreries. També hi haurà presentacions, activitats infantils, xerrades i actuacions musicals així com el nou espai Calma, un escenari de poesia i espectacles en petit format.

Els dos eixos que vertebren principalment la programació de la fira d’aquesta cinquena edició són, per una banda, l’economia feminista, on com a activitat central hi haurà una conferència de Sílvia Federici diumenge a les 19h. S’han esgotat les entrades per aquesta xerrada, però s’habiliten dos espais dins la fira per tal de poder seguir en streaming la sessió en directe.

I l’altre eix vertebrador de la programació de la fira és el compromís amb la cultura i contra el feixisme. Freixenet ha remarcat que «en el context actual amb unes eleccions marcades arreu del continent per la preocupació per l’auge del feixisme, ens semblava imperatiu subratllar el nostre compromís, des de la cultura amb la lluita antifeixista».

A la roda de premsa també hi ha participat l’escriptor islandès Eirikur Orn Nordhal, que és un referent del compromís de la cultura contra la xenofòbia i que fa una de les conferències centrals. Nordhal alerta que «el feixisme tendeix a reduir-ho tot fins a l’estupidesa, i que davant d’això, qualsevol creació literària que simplement exposi el contrari i molesti, és un antídot més contra el feixisme».