Actualitat de la Fira Literal Barcelona

Tanca l’edició més multitudinària de la Fira Literal amb 15.000 assistents

Tanca l’edició més multitudinària de la Fira Literal amb 15.000 assistents

Un miler de persones assisteixen a la conferència de cloenda, a càrrec de l’economista feminista Silvia Federici

Les editorials valoren molt positivament l’ampliació d’espais i el creixent interès dels lectors en els llibres radicals.

Unes 15.000 persones han passat al llarg del cap de setmana per la 5a edició de la Fira Literal, la fira d’idees i llibres radicals. Les organitzadores valoren molt positivament l’assistència i destaquen que ha estat la més multitudinària.

Aquest any la Fira ha estat marcada pel creixement i per la professionalització. I els dos eixos que han guiat la programació han estat el feminisme i el compromís antifeixista.

La Fira Literal és possible des que va arrencar el 2015 gràcies al grup organitzador format per Tigre de Paper, l’Ateneu L’Harmonia, la Llibreria La Carbonera, Triangular Edicions, la Biblioteca Trinitat Vella – José Barbero, la Biblioteca Ignasi Iglésias – Can Fabra i Edicions Bellaterra. I també gràcies a la Fabra i Coats que l’acull des de que va començar.

Ampliació del Mercat del Llibre i activitats desbordades
Enguany el Mercat de Llibre, espai central de la fira, s’ha ampliat i ha passat d’una vuitantena a un centenar de parades d’editorials catalanes i d’arreu de l’estat i del món. A més, també s’han ampliat els espais per a activitats.

L’equip organitzador considera un encert aquesta ampliació perquè al llarg del cap de setmana totes les activitats s’han omplert. L’assistència ha estat especialment multitudinària durant diumenge, i en diverses ocasions els espais d’activitats han quedat desbordats.

Les editorials participants valoren molt positivament l’ampliació del Mercat del Llibre i celebren els milers de persones que hi han passat, mostra de l’interès creixent per la literatura de ficció i no ficció que es compromet amb la societat. Els assistents valoren l’augment de la qualitat i de l’oferta que troben els darrers anys en les editorials independents i el creixement de l’edició radical en català.

També ha crescut l’espai dedicat a la gastronomia, que s’ha encarregat de gestionar la Xarec, cooperativa de serveis a la restauració i al turisme responsable. L’elecció d’una proposta gastronòmica cooperativa entronca amb el compromís de la fira amb l’economia social, solidària i sostenible.

Feminisme i antifeixisme, els compromisos de la Literal 2019
La conferència que ha despertat més expectació ha estat la de Silvia Federici, referent internacional de l’economia feminista. Fa dies que es van exhaurir les 650 entrades que es podien reservar anticipadament per assistir-hi. I s’han habilitat altres espais dins del recinte de la fira per poder seguir en streaming la conferència. Entre la sala d’actes i els altres espais habilitats, un miler de persones han seguit en directe la conversa conduïda per la periodista Olga Rodríguez.

A més, al llarg del cap de setmana hi ha hagut altres converses a l’entorn del feminisme, com el debat inaugural sobre la construcció de la ciutat feminista, o una entrevista a Andrea d’Atri. I debats i xerrades sobre economia cooperativa, marxisme, esport popular, control social, lluites obreres i edició independent.

L’altre eix de la fira era l’antifeixisme. En un context d’auge electoral de l’extrema dreta arreu del continent, la Literal ha volgut mostrar el seu compromís des de la cultura contra el feixisme. Així que una de les conferències centrals va ser dissabte la de l’escriptor islandès Eiríkur Örn Norðdahl, entrevistat per la periodista Laura Rosel i que van seguir en directe unes 300 persones.

Al llarg del cap de setmana la literatura de ficció ha inundat diversos espais dels recinte de la Fira, tant en forma de conversa amb diverses autores com en forma de recital poètic o altres accions artístiques. A més, coincidint amb el centenari de Joan Brossa, la seva poesia, grafisme i compromís ha sigut present en diversos espais durant la Fira.

Enguany també hi ha hagut un espai per a la il·lustració, que les organitzadores entenen que també és un element radical del món de l’edició i per tant han convidat a participar a la Fira.

Les propostes per al públic infantil i familiar han omplert l’Espai Kanalla amb pallassos, contes de refugiats i ratetes voladores i amb la poesia de Joan Brossa. També ha tingut molt bona rebuda l’obertura de l’Espai Calma, que ha portat la poesia a la fira. I, com les darreres ocasions, la música ha acompanyat les dues jornades amb grups que han fet ballar tots els assistents.

Salt en la professionalització amb la Literal Pro
Enguany la Fira ha fet un salt molt rellevant pel que fa a la professionalització perquè és el primer any en què s’ha celebrat la Literal Pro, un espai per als professionals de l’edició independent i radical. Dijous 9 i divendres 10, just abans que la Fira obrís al públic general, 64 editorials (35 de les quals internacionals) van participar en aquesta trobada per intercanviar i comprar drets i encetar projectes en comú.

Carlota Freixenet, portaveu de la Fira Literal, fa balanç d’aquesta primera edició de la Literal Pro: «Estem molt satisfetes de les valoracions que n’han fet els editors participants, i sobretot de l’ambient de treball i col·laboració que s’ha respirat els dos dies. Les editorials participants han tingut ocasió d’intercanviar impressions, establir col·laboracions i realitzar compra i venda de drets».

#5AnysLiteral