News of the Fair Literal Barcelona

The 5th edition of the Fair begins Literal Marked by growth and internationalisation

Enguany s’ha celebrat per primera vegada la Literal Pro, on han participat 35 editors internacionals i 30 d’arreu de l’estat
The fair expresses its commitment to culture and against fascism

Aquest divendres 10 de maig al matí s’ha celebrat una roda de premsa per informar de les activitats de la Fira Literal que des d’avui a la tarda fins diumenge al vespre ompliran d’activitats la Fabra i Coats (C. Sant Adrià, 20 – Barcelona).

Balanç de la Literal Pro: satisfacció per la primera trobada professional d’editorials radicals d’arreu del món
Aquest dijous 9 i divendres 10 de maig s’ha celebrat la primera edició de la Literal Pro, l’espai de trobada dedicat als professionals de l’edició independent que se celebra en el marc de la Fira Literal.

Carlota Freixenet, portaveu de la Fira Literal, ha fet balanç de la trobada: «Aquesta és la primera vegada que es realitza una fira del llibre pensada per a editorials radicals d’aquestes característiques, no només a la nostra ciutat, sinó arreu del món, i és un honor poder dir que n’hem estat els pioners. En aquesta ocasió hi han participat fins a 64 editorials, 35 editorials internacionals i 29 d’estatals». Més enllà de la valoració quantitativa, Freixenet ha destacat la bona rebuda que ha tingut entre els participants: «Estem molt satisfetes de les valoracions que estem rebent fins al moment, i sobretot de l’ambient de treball i col·laboració que es respirava a la sala. Les editorials participants han tingut ocasió d’intercanviar impressions, establir col·laboracions i realitzar compra i venda de drets».

L’organització de la Literal Pro espera que «de la trobada d’aquests dos dies en puguem treure els llibres que ben aviat trobarem en català, així com que moltes de les editorials s’enduguin llibres d’autores i autors catalans als seus països».

A la roda de premsa hi ha participat Vijay Prashad, editor de Leftword, una editorial marxista de l’Índia. Prashad ha destacat que totes les editorials que participen a la fira comparteixen la idea que no fan llibres «per vendre’ls com a salsitxes, sinó per contribuir a construir comunitats, que volen ser eina de lluita». Per l’editor indi és important «que les fires de llibres radicals com aquesta no siguin una rèplica de les fires capitalistes», perquè la seva idea «és participar a la Literal Pro per compartir i intercanviar drets més que no pas comprar i vendre; creiem en compartir, més que en fer diners».

A la Literal Pro també hi ha fet una conferència Izaskun Arretxe, directora de l’Àrea de Literatura i Pensament de l’Institut Ramon Llull (IRL), que també ha participat posteriorment a la roda de premsa. Arretxe ha recordat que l’IRL té com a tasca contribuir a la internacionalització de la cultura catalana, també de la literatura catalana, tant de ficció com de no ficció. I que per l’institut és molt important que se celebri la Literal Pro perquè «hi participen editors radicals d’arreu del món que no van a les grans fires i amb qui no teníem contacte». I ha remarcat que gràcies a aquesta iniciativa «ara podem arribar a nous editors i els podem explicar com podem contribuir en forma d’ajuts perquè tradueixin autors catalans a les seves llengües».

Izaskun Arretxe ha expressat el desig que la Literal Pro es consolidi, i que està «molt admirada de veure com està funcionant i és una xifra molt positiva que a la primera edició ja hi hagin participat més de 30 editorials internacionals».

5a edició de la Fira Literal: compromís feminista i antifeixista


Carlota Freixenet ha recordat que la Fira Literal s’inaugura aquest divendres a les 19h brindant pel cinquè aniversari, i tot seguit tindrà lloc la xerrada “Construint la ciutat feminista”.

Throughout the weekend there will be the book market with 100 exhibitors, between Catalan publishers, all over the state and international, and bookstores. There will also be presentations, children's activities, lectures and musical performances as well as the new Calma space, a stage of poetry and shows in small format.

The two axes that structure principally the programming of the Fair of this fifth edition are, on the one hand, thefeminist economy, where as a central activity there will be a Lecture of Sílvia Federici Sunday at 19h. Tickets have been exhausted for this talk, but two spaces are enabled within the fair to continue streaming the session live.

The other axis of the fair's programming is the commitment to culture and against fascism. Freixenet stressed that "in the current context with a marked elections around the continent due to the concern for the rise of fascism, we seemed imperative to underline our commitment, from culture to anti-fascist struggle".

The news conference was also attended by theIcelandic writer Eirikur Orn Nordhal, who is a benchmark for the commitment to culture against xenophobia and which is one of the main conferences. Nordhal warns that "fascism tends to reduce everything to stupidity, and that, before that, any literary creation that simply exposans the contrary and bothers, is a more anti-fascism antidote".