LA FIRA

LITERAL és una fira d’idees i llibres radicals, formada per un festival literari, un mercat del llibre i una programació cultural i gastronòmica complementàries. La primera edició de la fira es va fer l’any 2015 i, des de llavors, es segueix fent cada any -durant la segona quinzena de maig- a l’antic complex fabril Fabra i Coats de Sant Andreu del Palomar, Barcelona. LITERAL és una fira oberta al públic, de caràcter gratuït i que té la intenció de connectar els diferents projectes editorials independents i llibreries de llibre polític amb un públic lector amb inquietuds polítiques i culturals. Volem ajuntar-nos per compartir, discutir i somniar sobre el món en el que vivim i com transformar-lo.

EDICIÓ 2019

LITERAL, fira d’idees i llibres radicals celebrarà la seva cinquena edició els dies 10, 11 i 12 de maig de 2019 a l’Ateneu l’Harmonia. Aquest any la fira arriba a la cinquena edició. Per celebrar-ho, hem volgut anar una mica més enllà i hem creat, en paral·lel, la LITERAL PRO. La fira LITERAL s’ha consolidat com a un esdeveniment clau del panorama literari, intel·lectual i polític als Països Catalans i al conjunt de l’Estat espanyol, atraient tant a professionals com a públic en general. Amb la LITERAL PRO, que tindrà lloc els dies 9 i 10 de maig de 2019, volem crear un espai perquè els editors radicals i independents de tot el món es reuneixin, debatin i intercanviïn informació, planifiquin col·laboracions, venguin o intercanviïn drets, etc.

VALORS I FINALITATS

Promoure una nova manera de relacionar-se dins del món del llibre polític
Literal és una fira feta des de les editorials i per a les editorials i el sector del llibre. Amb un esperit cooperatiu i col·laborador, les editorials impulsores del grup promotor s’encarreguen del disseny tècnic de la fira, mentre que les decisions es fan de forma mancomunada amb una comissió de seguiment del procés on poden participar editorials, entitats i mitjans participants.

Portar nous públics al pensament crític i al llibre radical
El nostre principal objectiu no es vendre llibres, vendre llibres és una conseqüència. El nostre objectiu principal és generar nous lectors i lectores de pensament crític. Ja que si aconseguim augmentar quantitativament les persones interessades i àvides de lectura, tindrem uns públics més cultes i que sabran valorar els llibres produïts per les editorials que es troben a la fira.

Impulsar el mercat social entorn el món del llibre
L’impuls del mercat social en l’entorn del llibre ho volem impulsar de dues maneres complementaries, fent servir la fira com una exposició anual de les editorials i els llibres emergents dins del llibre radical. I per altra banda fer conèixer els espais on trobar referències als llibres i les editorials radicals la resta de l’any.

Estrènyer els lligams entre la cultura i l’economia solidària
La majoria de les editorials, llibreries i mitjans participants de la fira són empreses d’economia social. El que passa sovint entre l’àmbit de la cultura i l’economia social és que s’ignoren mútuament i no hi ha elements de connexió. Per part dels organitzadors volem demostrar que ja de facto la majoria de les editorials que participen de la fira són empreses d’economia social o cooperatives i que, per tant, és un sector que s’ha d’interrelacionar més amb l’economia social i solidària.

Enfortir l’economia i les formes cooperatives en la cultura
Entenem que moltes de les empreses del món del llibre (traductors, editorials, il·lustradors,…) poden ser cooperativitzades. I en la línia de llimar contradiccions entre el que transmetem i el com ho fem volem treballar per enfortir el cooperativisme dins del món del llibre. A part l’intercooperació és un dels principis que ja funcionen entre moltes de les editorials i altres parts del món del llibre, és per això que enfortir i reforçar aquestes línies de cooper-
ació i intercooperació és un dels nostres principals objectius.

Ser la fira editorial de pensament crític referent del sud d’Europa
Després de consolidar la fira com a referència anual del pensament crític a la ciutat de Barcelona volem referenciar-nos a nivell internacional dins del marc de les “Radical Bookfair” prenent com a referents:

• La Furia del Libro (Santiago de Xile)
• London Radical Bookfair (Londres)
• Howard Zinn Bookfair (San Francisco)
• Journée du Livre Politique (Paris)
• Le petit salon du livre politique (Paris)
• Edinburgh Radical Book Fair (Edinburg)
• Livre Festival (Roma)

VISITES DESTACADES
LES DARRERES EDICIONS

Leila Khaled
Elaine Brown
Mireya Andrade
Guy Standing
Sirin Adlbi Sibai
Tariq Ali
Raul Zelik
Marina Garcés
Alberto Acosta
Svetlana Aleksiévitx
Nanni Balestrini
Yolanda Colom
Ingrid Strobl
Atilio Borón
Wolfang Fritz Haug
Julià de Jódar
Josep Manel Busqueta
Jann-Marc Rouillan
Michel Collon
Lucas Platero
Nazanin Armanian
Manuel Delgado
John Gibler
Nines Mastro
Eduardo Rabasa
David Fernández
Tansy E. Hoskins

FESTIVAL LITERARI GRAN FORMAT

10 conferències per parlar dels temes més candents del moment amb la participació de les autores i autors més destacats en les diferents matèries. Debats entre els protagonistes dels conflictes socials i de les millors analistes nacionals i internacionals.

PETIT FORMAT

Dirigit i coordinat per periodistes col·laboradors amenitzaran diferents debats, entrevistes, debats, presentacions de llibres, tertúlies, etc. On es trobaran amb els autors i autores de les diferents editorials
participants.

MERCAT DEL LLIBRE

Les idees radicals aniran acompanyades dels seus millors recipients, els llibres, i de les editorials i els autors i autores responsables d’aquesta explosió d’idees. El contacte entre lectors i editors, sense intermediaris, el fet de poder parlar cara a cara i presentar els dubtes, conèixer les persones i qui treballa darrere de cada projecte editorial serà una de les millors experiències de les que es podran
gaudir a la segona edició de la fira Literal.

BANDA SONORA

La fira Literal vol ser diferent, no estarà acompanyada del xivarri de fons que omple els pavellons firals, sinó d’una banda sonora on ens acompanyaran músics emergents i consolidats dels segells discogràfics més frescos de l’ambient cultural i contracultural de la ciutat. Es farà una banda sonora continuada durant tot el dia a part d’espectacles musicals específics que ens amenitzaran els vermuts i els vespres.

LITERAL KANALLA

Un literal pels més canalles de la tribu. Espai infantil on gaudir d’una programació específica enfocada a canalla de 0 a 99 anys. Es treballen temàtiques radicals amb perspectiva de gènere i pedagogia infantil. Aprendre mentre es juga amb llibres, zona de comoditat on mares i pares amb canalla poden gaudir d’un moment de relax, zona especial que compta amb coixins, contes infantils i espai de jocs.

MENJAR I BEURE COOPERATIUS

Les millors causes sempre han d’anar acompanyades d’allò que ens permet continuar aguantant, el menjar i el beure, que també aportaran experiències cooperatives, artesanes i d’ajuda solidària, i ens permetran no defallir en els debats i les converses de tot el dia.