Actualitat de la Fira Literal Barcelona

Fira Literal 2018. Fem-la entre tots i totes!

Hola companys i companyes,

Som perquè hi ets. I és gràcies a centenars de veus com la teva que això és possible. És probable que amb els temps convulsos que vivim no hem tingut temps a parar i respirar, i la voràgine de lluites i resistències no ens faci veure el cel. Escrivim aquest text per aturar-nos, mirar-nos i pensar-nos. Volem reflexionar, de forma descansada, com seguir caminant. Des de l’equip organitzador de la fira Literal, som conscients que, col·lectivament, ens hem de dotar de moments d’aturada i de reflexió. Per això vam dissenyar aquesta fira que aglutina tres dies de cultura, de llibres, de cures, de pensament crític…

Aquest any commemorem el 50è aniversari del maig del 68, una revolta que va anar des dels carrers de París a les places de Mèxic i que va trasbalsar el pensament de tota una generació i de les generacions successives. Hem parafrasejat el lema del maig del 68 francès ‘Sous les pavés, la plage’ i l’hem actualitzat per al nostre propòsit del llibre radical: ‘Sota les llambordes, els llibres’. Una vuitantena d’editorials estaran presents al mercat del llibre. La fira comptarà amb converses amb referents de lluita com Elaine Brown, expresidenta del Black Panther Party, o Camila Cienfuegos, comandant de les FARC i cara visible del procés de pau a Colòmbia, entre d’altres. Comptarem, també, amb l’Espai kanalla, l’Espai de lectura, l’Espai musical i la taverna.

 

 

Mantenir la independència cultural, l’autonomia vers les institucions i els principis d’autogestió i autoorganització és el que ens fa ser el que som. El que ens permet mantenir una programació radical d’alt nivell i no dependre dels canvis institucionals o les modes intel·lectuals. Per fer-ho possible són vitals les veus de totes nosaltres i el nostre esforç col·lectiu i individual.

“Ens veuran regar el carrer i se’n riuran, però nosaltres ho sabem: sota les llambordes, hi ha els llibres. Els que vam llegir, els que llegirem. Llibres radicals, que ‘radical’ ve d’arrel. Ens veuran regar el carrer i no sospitaran que tantes idees estan germinant sota terra, que creixen cap a baix, sí, cap al centre mateix de la terra, però també cap amunt, i que estan a punt de brotar, d’esquerdar el paviment d’aquests carrers -sovint nostres, sovint seus- i donar-nos ombra, aliment, vida. Ens veuran regar el carrer si el reguem, si col·laborem amb la fira Literal, que arriba al seu quart any i necessita mecenes, regadores i regadors com tu i com jo. Fes-te mecenes de Literal i, d’entre les llambordes, brotaran llibres i idees radicals.” (Mar Vallecillos)

T’animem, com diu l’amiga Mar Vallecillos, a convertir-te en regador o regadora de la fira Literal!