Nouvelles de la Foire Literal Barcelone

La 5ème édition de la Foire commence Literal Marqué par la croissance et l’internationalisation

Enguany s’ha celebrat per primera vegada la Literal Pro, on han participat 35 editors internacionals i 30 d’arreu de l’estat
La Foire exprime son engagement envers la culture et contre le fascisme

Aquest divendres 10 de maig al matí s’ha celebrat una roda de premsa per informar de les activitats de la Fira Literal que des d’avui a la tarda fins diumenge al vespre ompliran d’activitats la Fabra i Coats (C. Sant Adrià, 20 – Barcelona).

Balanç de la Literal Pro: satisfacció per la primera trobada professional d’editorials radicals d’arreu del món
Aquest dijous 9 i divendres 10 de maig s’ha celebrat la primera edició de la Literal Pro, l’espai de trobada dedicat als professionals de l’edició independent que se celebra en el marc de la Fira Literal.

Carlota Freixenet, portaveu de la Fira Literal, ha fet balanç de la trobada: «Aquesta és la primera vegada que es realitza una fira del llibre pensada per a editorials radicals d’aquestes característiques, no només a la nostra ciutat, sinó arreu del món, i és un honor poder dir que n’hem estat els pioners. En aquesta ocasió hi han participat fins a 64 editorials, 35 editorials internacionals i 29 d’estatals». Més enllà de la valoració quantitativa, Freixenet ha destacat la bona rebuda que ha tingut entre els participants: «Estem molt satisfetes de les valoracions que estem rebent fins al moment, i sobretot de l’ambient de treball i col·laboració que es respirava a la sala. Les editorials participants han tingut ocasió d’intercanviar impressions, establir col·laboracions i realitzar compra i venda de drets».

L’organització de la Literal Pro espera que «de la trobada d’aquests dos dies en puguem treure els llibres que ben aviat trobarem en català, així com que moltes de les editorials s’enduguin llibres d’autores i autors catalans als seus països».

A la roda de premsa hi ha participat Vijay Prashad, editor de Leftword, una editorial marxista de l’Índia. Prashad ha destacat que totes les editorials que participen a la fira comparteixen la idea que no fan llibres «per vendre’ls com a salsitxes, sinó per contribuir a construir comunitats, que volen ser eina de lluita». Per l’editor indi és important «que les fires de llibres radicals com aquesta no siguin una rèplica de les fires capitalistes», perquè la seva idea «és participar a la Literal Pro per compartir i intercanviar drets més que no pas comprar i vendre; creiem en compartir, més que en fer diners».

A la Literal Pro també hi ha fet una conferència Izaskun Arretxe, directora de l’Àrea de Literatura i Pensament de l’Institut Ramon Llull (IRL), que també ha participat posteriorment a la roda de premsa. Arretxe ha recordat que l’IRL té com a tasca contribuir a la internacionalització de la cultura catalana, també de la literatura catalana, tant de ficció com de no ficció. I que per l’institut és molt important que se celebri la Literal Pro perquè «hi participen editors radicals d’arreu del món que no van a les grans fires i amb qui no teníem contacte». I ha remarcat que gràcies a aquesta iniciativa «ara podem arribar a nous editors i els podem explicar com podem contribuir en forma d’ajuts perquè tradueixin autors catalans a les seves llengües».

Izaskun Arretxe ha expressat el desig que la Literal Pro es consolidi, i que està «molt admirada de veure com està funcionant i és una xifra molt positiva que a la primera edició ja hi hagin participat més de 30 editorials internacionals».

5a edició de la Fira Literal: compromís feminista i antifeixista


Carlota Freixenet ha recordat que la Fira Literal s’inaugura aquest divendres a les 19h brindant pel cinquè aniversari, i tot seguit tindrà lloc la xerrada “Construint la ciutat feminista”.

Tout au long du week-end, il y aura le marché du livre avec 100 exposants, entre les éditeurs catalans, partout dans l’État et international, et les librairies. Il y aura aussi des présentations, des activités pour les enfants, des conférences et des représentations musicales, ainsi que le nouvel espace Calma, une étape de poésie et de spectacles en petit format.

Les deux axes qui structurent principalement la programmation de la Foire de cette cinquième édition sont, d’une part, l'économie féministe, où comme une activité centrale il y aura une conférence de Sílvia Federici dimanche à 19h. Les billets ont été épuisés pour cette conversation, mais deux espaces sont activés dans la foire pour continuer à diffuser la session en direct.

L’autre axe de la programmation de la foire est l’engagement envers la culture et contre le fascisme. Freixenet a souligné que «dans le contexte actuel avec des élections marquées autour du continent en raison de la préoccupation pour la montée du fascisme, il nous semblait impératif de souligner notre engagement, de la culture à la lutte antifasciste».

La Conférence de presse a également été suivie par l'écrivain islandais Eirikur Orn Nordhal, qui est une référence pour l’engagement à la culture contre la xénophobie et qui est l’une des principales conférences. Nordhal avertit que «le fascisme tend à réduire tout à la stupidité, et que, avant cela, toute création littéraire qui exposait tout simplement le contraire et dérange, est un antidote plus anti-fascisme».