Leila Khaled a la Fira Literal 2017

 

Leila Khaled: «Revolució significa vida»

Jo sabia que hi havia de jugar un paper: em vaig adonar que la meva missió històrica era com la d’un guerrer en la inevitable batalla entre opressors i oprimits, explotadors i explotats. Vaig decidir convertir-me en una revolucionària per poder alliberar el meu poble i a mi mateixa.

DAVID SEGARRA ENTREVISTARÀ A LEILA KHALED.

Leila Khaled és nascuda a Haifa (Palestina) l’any 1944, juntament amb la seva família es veu obligada a abandonar Palestina l’any 1948 (any de creació de l’Estat d’Israel) i s’estableix als camps de refugiats del Líban. Als 15 anys s’uneix a la Fundació del Moviment Nacionalista Àrab, precursor del Front Popular per l’Alliberament de Palestina (organització política laica i d’esquerres palestina).

El 1969 i el 1970 va protagonitzar el segrest de dos avions per tal de cridar l’aten-ció internacional de l’ocupació militar que patia Palestina. El primer resultà tot un èxit, i el segon, degut a la intervenció de les autoritats israelianes, acabà amb la mort del seu company i ella fou detinguda a Londres. Posteriorment fou alliberada a través d’un intercanvi de presoners, i des d’aleshores viu a l’exili. Actualment segueix participant de la lluita del poble palestí a través de les organitzacions Front Popular per l’Alliberament de Palestina, el Consell Nacional Palestí i la Unió General de Dones Palestines.

“He après que una dona pot ser una lluitadora, una lluitadora per la
llibertat, una activista política i que es pot enamorar i ser estimada. Es
pot casar, tenir fills i filles i ser mare. La revolució ha de voler dir vida
també; cada aspecte de la vida”.

Khaled és una icona no només de la resistència palestina contra la ocupació israeliana, sinó del moviment a favor dels drets de les dones palestines. És membre del Consell Nacional Palestí, fundadora de l’Unió General de Dones Palestines i també ha treballat a l’Organització per la Lliberació de Palestina.

Leila és ambaixadora de la causa palestina i viatja per explicar la realitat del seu poble. D’aquesta manera ja va ser convidada pel Consell de la Joventut de Barcelona l’any 2008, amb el suport de
la Generalitat, la Diputació de Barcelona, l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament) i el Ministeri espanyol d’Afers Exteriors i de Cooperació. L’any 2013 va fer un tour polític per Sudàfrica. L’any 2016 es va reunir amb membres del Parlament Europeu, i amb el vicepresident Dimitrios Papadimoulis.

 

“Mai va ser fàcil ser una dona a la resistència, havia de ser la veu de les
dones, aquelles a les que ningú veu.”