Actualitat de la Fira Literal Barcelona

La Fira Literal arriba a la 5a edició del 10 al 12 de maig

La Fira Literal arriba a la 5a edició del 10 al 12 de maig

L’espai de referència per a llibres i idees radicals creix en expositors, en professionalització i en internacionalització.Aquest matí, dijous 2 de maig, s’ha presentat a la Fundació Joan Brossa la cinquena edició de la Fira Literal, la fira d’idees i llibres radicals que se celebra del 10 al 12 de maig al recinte de la Fabra i Coats (Barcelona) [literalbcn.cat]on participen editorials i llibreries de la ciutat, de tot el territori i, des d’aquest any, d’arreu del món.

La portaveu de la Literal, Carlota Freixenet, ha explicat que enguany la fira arriba marcada pel creixement, la professionalització i la internacionalització.

A més, Freixenet ha remarcat que «la Literal és una fira de llibres radicals, que entén la radicalitat com una manera d’anar a l’arrel de les coses, com deia Angela Davis, perquè defensem que els llibres ens fan més lliures i més felices».

Creixement: més editorials i llibreries implicades

Un dels àmbits centrals de la fira és el mercat del llibre, on hi participen un centenar d’editorials i llibreries, 20 més que en l’edició anterior. L’altre espai de referència són les xerrades d’autors catalans i d’arreu que presenten els seus llibres, ja sigui en format xerrada, conversa o entrevista.

A més, com ja és habitual, al llarg del cap de setmana a la Fabra i Coats també hi haurà actuacions musicals; un espai de lectura per al descans dels usuaris de la fira i amb préstec de llibres per part de les biblioteques del districte; l’espai Kanalla amb activitats per a infants, i servei de restauració Km0 amb cervesa artesana. A més, aquest any obrim un nou espai, l’escenari Calma, que acollirà poesia i espectacles en un format més relaxat.

Freixenet ha explicat que les organitzadores han treballat perquè a la fira hi hagi una programació paritària i que totes totes les editorials que participen de la fira són editorials independents, no participades per cap grup editorial i les llibreries que hi participen són cooperatives.

Temes central de la Literal 2019: Auge del feixisme i economia feminista

Les dues conferències centrals d’aquest any abordaran dos temes de rabiosa actualitat: l’auge del feixisme a Europa i l’economia feminista.

Per abordar la realitat del feixisme actual, dissabte a la tarda hi haurà la conferència de l’escriptor, traductor i poeta islandès Eirikur Orn Nordahl, que serà entrevistat per la periodista catalana Laura Rosel. I diumenge a la tarda serà el torn de la Silvia Federici, referent internacional feminista, que serà entrevistada per la periodista madrilenya Olga Rodríguez. Les entrades 650 per reservar seient per a aquesta conferència ja estan exhaurides i l’organització habilitarà espais a la fira per a les persones que vinguin seguir-la.

Per inaugurar la Fira s’ha programat el debat “Construint la ciutat feminista” i també és important destacar la xerrada de diumenge que porta per títol “Futbol, l’opi del poble”.

Literal Pro: professionalització i internacionalització

Aquest any, la Literal creix, no només en nombre d’expositors, sinó també a nivell de projecció internacional i professional amb la creació de la Literal Pro.

Carlota Freixenet ha explicat que durant els dos dies anteriors a la Fira, el 9 i 10 de maig, a la Fabra i Coats s’hi trobaran gairebé un centenard’editors de llibres radicals d’arreu del món, per tal d’exposar les seves novetats editorials i el seu catàleg. D’aquesta manera, durant la trobada es buscarà que editorials locals i internacionals coneguin la tasca que s’està realitzant a la Fira Literal des de fa cinc anys. Però principalment la Literal Pro serà un espai on es trobaran les editorials per tal de fer créixer el seu catàleg i, probablement, adquirir alguns dels llibres que l’any vinent es podran trobar al mercat del llibre en català.

L’Any Joan Brossa, present a la Literal

Aquest 2019 se celebra l’any Joan Brossa i la Fundació Joan Brossa i la Fira Literal han arribat a un acord de partenariat. D’aquesta manera, el lema de la fira d’enguany és un vers de Joan Brossa: «Entre les lletres de l’abecedari encara resta molt per descobrir».

A més, durant la fira hi haurà diverses activitats relacionades amb Brossa com la lectura teatralitzada Embrossats; el recital poètic “Joan Brossa. Poemes transgredits”, l’espectacle L’Art d’en Brossa a l’espai Kanalla.

A la roda de presentació de la Literal hi han participat la vicepresidenta d’estudis de la Fundació Joan Brossa, Glòria Bordons, i el comissari de l’Any Joan Brossa, Manuel Guerrero.

Glòria Bordons ha destacat que «Joan Brossa era un home realment radical i que feia literatura totalment radical i de revolta, per tant si hagués conegut la Fira Literal, s’hi hagués sumat». I Manuel Guerrero ha remarcat que hi ha «innombrables els poemes de Brossa que fan referència a l’esperit de llibertat i crític que la fira proposa». I ha llegit una frase de Joan Brossa que Jordi Cuixart, el president d’Òmnium empresonat per les seves idees, cita a la revista de la fira: «els límits interiors de l’home són els que es fixa ell mateix, altrament no en té».

Llibre dels 5 anys

Coincidint amb el cinquè aniversari de la fira, l’organització ha volgut condensar en un llibre les principals ponències que han passat per la fira des que va néixer el 2015, «les converses que ens han fet vibrar, emocionat i han ajudat a comprendre el món que ens envolta», en paraules de Carlota Freixenet.

El dissenyador del llibre dels 5 anys, Dani Rebaza, de Munster Studio, ha celebrat que des de fa tres anys també hi ha xerrades a la Fira Literal sobre la il·lustració i la gràfica com a elements radicals. I ha afegit que, «com Brossa a través de la seva poesia visual, nosaltres també pensem que les imatges poden tenir també un alt contingut radical i poètic transformador».