Actualitat de la Fira Literal Barcelona

La Revista de la Fira Literal

Editorial de la Fira Literal
Aquest és l’editorial de la Fira Literal, publicada conjuntament entre l’organització de l’esdeveniment i els dos mitjans col·laboradors, la Directa i la Jornada, i centrada en la defensa de la llibertat d’expressió, que pateix una amenaça com no s’havia vist en dècades.

 

 

 


Editorial conjunta del suplement especial de la fira Literal

Laura Arau (Literal), Paula Rodríguez (Directa) i Anna Palou (Diari Jornada) signen l’article d’obertura del suplement Literal. Setze pàgines i 20.000 exemplars on trobareu la programació, entrevistes i tots els detalls de l’esdeveniment

Sovint, massa sovint, els editorials dels diaris i de les revistes serveixen per marcar la direcció que es vol que segueixi un sector concret de la societat. No pretenem fer-ho amb aquest breu editorial. No només tenim la intenció d’esbossar d’una manera ràpida la programació de la fira (que la podeu descarregar aquí en PDF), l’ambient que s’hi trobarà o les ponències que s’hi oferiran. Ni tan sols pretenem convidar-vos, només, a comprar molts d’aquests recipients de pensament que anomenem llibres. No reproduirem aquests patrons, però sí que volem fer una crida, un avís.

Literal pretén intervenir sobre la realitat. Vol incidir sobre les persones que participin de la fira fent que surtin amb més dubtes que certeses, amb més debats oberts que idees prefixades, amb més nosaltres i menys jo, amb més ganes d’arriscar, amb més llibres sota el braç, amb lluites cada vegada més polièdriques, amb més vida. Volem més paraules perquè només allò que s’anomena existeix. Tenim la certesa que tot ha de ser canviat, fins i tot nosaltres a l’entrar i al sortir de la fira.

Literal vol incidir sobre les persones que participin de la fira fent que surtin amb més dubtes que certeses, amb més debats oberts que idees prefixades, amb més nosaltres i menys jo.

Radical, amb arrels en la intervenció política mitjançant la batalla de les idees, perquè sense canvis de soca-rel en el pensament i sense una conscienciació profunda d’aquest canvi, tota correlació de forces amb el sistema està condemnada a la derrota o a ser un bonic estiu abans d’un llarg hivern.

Escrivim a sis mans aquestes línies –Literal, Diari Jornada i Directa– per remarcar que la batalla de les idees es fa des del periodisme crític i compromès amb la realitat, des de l’edició i les arts gràfiques, des de les nostres trinxeres –que són les llibreries, les biblioteques i les impremtes– i des de qualsevol espai que batalli contra la ignorància i el cinisme. I reafirmem el nostre compromís, des dels llibres, des del periodisme, amb la llibertat d’expressió. Un dret arrabassat tantes vegades i que novament està en perill.

Ho fem amb la marca de les onades, que ens porten nous aromes de revolta, nous aromes de pensament. Marcades per aquelles que mai van fer història, d’aquelles històries que mai van ser explicades, des d’aquesta meitat de la població que van anomenar una “minoria”. Aquesta edició pretén ser reflex dels canvis que la societat ja està vivint. Vol donar la veu que ja han pres milers de dones als carrers de tot el món. Vol generar noves referències, noves brúixoles. Vol posar les dones al centre, un centre que ni les esquerres més combatives havien prioritzat fins ara.

Tot això que ens proposem i et proposem ho volem fer amb tu i per a tu, perquè tot sigui un nosaltres. Un nosaltres que, durant tres dies, posi el pensament, la vida i la cultura al centre. Literal vol construir, des dels marges, noves possibilitats que esdevinguin universals, nous plantejaments que acabin essent hegemònics –des dels marges, sí, però amb vocació global. Ens disposem a descobrir, sota les llambordes, els llibres.

 

Ja podeu descarregar la Revista de la Fira Literal, recordeu que la podreu aconseguir com a suplement de La Directe i del Diari Jornada. També la trobareu aquest Sant Jordi a les parades d’editorials i llibreries.