Actualitat de la Fira Literal Barcelona

Discurs inaugural de la Fira Literal 2018

Bona tarda a totes i a tots,

Moltes gràcies per assistir a aquest acte inaugural de la fira Literal 2018.

En primer lloc volem agrair des del grup promotor la feina de totes aquelles persones invisibles que fan possible durant tot l’any aquest projecte.

Primer de tot i abans de continuar no volem deixar de donar el nostre record i el nostre escalf a les preses i presos polítics que avui dia estan tancats a les presons espanyoles. I també a aquells artistes com Valtonyc que entraran en els propers dies a la presó. Però sobretot per què ens toca molt d’aprop hi ha una persona que aquest any no podrà ser amb nosaltres i que l’any passat va dirigir una de les conferències, l’Anna Gabriel, des d’aquí una abraçada ben forta. Us tornarem a totes a casa!

Seguim donant les gràcies. Gràcies doncs a bibliotecàries, programadores, dissenyadores, editores, traductores, correctores, llibreteres, periodistes, i totes aquelles que fan possible que un llibre arribi a les nostres mans… espais col·lectius i professionals de la literatura que fan possible que dia rere dia un conjunt de papers es converteixin en armes de pensament, en llibres que llegim i que ens fan qüestionar la realitat i fins i tot a nosaltres mateixes. Perquè els llibres i les idees radicals són aquelles que pretenen no només analitzar el món sinó canviar-lo des de l’arrel. És per això que fem la Fira literal, la trobada anual de llibres i idees radicals. La nostra és una aposta clara, però no hi ha fons sense forma i també apostem per tots aquells espais col·lectius que entenen el llibre des de la independència dels grans grups i per una economia social i solidària. Apostem per editorials i llibreries independents, la gent que cuida les edicions i la selecció de catàlegs tot l’any. Perquè les editorials que trobareu a la fira les trobareu sempre en aquests centres socials de cultura viva que són les llibreries.

No podem oblidar que a nosaltres no ens mouen els llibres com a mercaderies ni com a acumulació d’objectes a les estanteries, per això promovem una cultura del compartir a traves d’aquests altres centres de literatura comunitària, de lectura i de pensament del conjunt de les classes populars de la ciutat. Autèntics espais de cultura lliure: les biblioteques, que aquest any hem incorporat a l’organització de la fira.

La fira és una aposta política que neix des del sector del llibre i que s’adreça al conjunt de les persones de la ciutat i del país i en especial als col·lectius oprimits per aquest sistema i que amb la fira intentem dotar d’eines de pensament per contribuir a la seva emancipació. Per això, hem volgut que sigui present, més present que mai l’anàlisi de la interseccionalitat d’opressions que ens afecten: com a dones, com a classe i com a nació oprimida. I una menció especial a les discriminades pel seu origen: des d’aquí una abraçada a les companyes migrades tancades per reclamar que són persones.

Aquest any, a més, és important per a nosaltres destacar que les dues caps de cartell de la fira són dues dones. Dues dones valentes i revolucionàries, que a més, vénen a parlar de les seves lluites, no només com a feministes, sinó com a lluitadores. No són aquí només pel fet de ser dones, sinó per la seva importància militant, social i política. Potser la seva presència aquí ens farà ser més conscients de com es viu la militància des d’una perspectiva feminista, de com les dones poden ésser invisibilitzades en totes les lluites, i de com d’important és que, altra vegada, prenguem la paraula.

Fa 50 anys el món esclatava en un rius de gent somrient i proclamant la revolta. Al Vietnam la guerra l’anaven guanyant els guerrillers del VietCong, a París obreres i estudiants s’aixecaven contra un sistema d’opressions, els negres dels guettos a Oakland, les dones, proclamant que mai més serien objectes, a Mèxic també, al Japó, a casa nostra… Arreu les flames de les revoltes s’extenien. I avui noves onades s’aixequen arreu, vagues de treballadors a Amazon, un nou Vietnam a Siria i un nou Vietcong a Rojava està guanyant al feixisme, les dones ens tornem a aixecar contra el patriarcat i el sexisme i al nostre país milers de persones s’organitzen per defensar la república.

 

50 anys després del 1968, avui des de la nostra barricada de llibres, us convidem a sumar-vos a la revolta, a pensar juntes què fem, què volem i com ho fem. A somiar aquest món nou que ja està arribant i a preparar-nos llegint, llegint molt i sabent que les revolucions es fan als carrers però es preparen als llibres.

Que gaudiu de moltes idees i llibres radicals i que visqui la fira Literal!