Actualitat de la Fira Literal Barcelona

Mireya Andrade a la Fira Literal 2018

 

Conferència de Mireya Andrade

Dissabte dia 12 de maig a les 19h a la Fabra i Coats de Barcelona
Serà entrevistada per l’Eurodiputat Javier Couso
Literal 2018

 

Camila Cienfuegos ha estat hospitalitzada i intervinguda d’urgència a Colòmbia. Per aquest motiu anunciem que Mireya Andrade, exguerrillera de les FARC, membre de la seva direcció política i part activa de la subcomissió de gènere en les negociacions del Procés de Pau a Colòmbia, serà qui finalment participarà a la Fira Literal 2018. Desitgem una ràpida recuperació a la companya Camila Cienfuegos!

Mireya Andrade té 48 anys, un somriure vigorós i una veu pausada. Sembla Caleña però va néixer a Miranda, Cauca, i porta més de 27 anys a la guerrilla. Va estar gairebé un any a l’Havana (negociacions del Procés de Pau a Colòmbia) com a integrant de la Subcomissió de Gènere i la Subcomissió Tècnica, i ara és l’encarregada, al costat de cinc companyes més, d’implementar el mandat del MMV a l’occident del país . Treballa a Popayán, una de les vuit oficines regionals de l’organisme, i dins les seves funcions està posar en marxa les oficines de seguiment del procés de reagrupament dels seus companys de les FARC.

El seu nom real és Maria Lucelly Urbà i va néixer un 15 d’setembre de 1968 a Miranda, departament del Cauca, Colòmbia. Als seus 20 anys es va presentar per a les primeres eleccions populars de 1988 per alcaldia i consell de la seva resultar escollida en la segona línia suplent per la Unió Patriòtica UP al Consell de Miranda.

Davant de les amenaces i mort de diversos dels líders de la UP, entre ells, la desaparició de la seva parella i company Javier Castell Castell, qui després de ser regidor va ser electe diputat a l’Assemblea del Cauca, van haver de refugiar-se a les Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia FARC-EP.

Maria Lucelly ingressa a les FARC l’1 de maig de 1989, on passa a ser la Mireya Andrade, treballant temes d’educació i treball amb les comunitats. Des del seu primer any va tenir càrrec de comandant, arribant a ocupar direcció en els Fronts 6, 29 i 30 del Comando Occident, on posteriorment per mèrits propis va passar a formar part de la direcció del Bloc Occidental Comandant Alfonso Cano, també va passar a formar part de l’Estat Major Central de les FARC-EP.

En aquest nou moment històric per a Colòmbia, Mireya Andrade participa activament en els Diàlegs de l’Havana des d’octubre de 2014 al mes d’agost de 2015, particularment en el Punt 3: Fi del Conflicte, subcomissió conformada inicialment per tres dones i vuit homes, donant pas al seu torn a la participació en la Subcomissió de Gènere, amb el suport dels seus altres camarades Victòria Sandino, Erika Montero, Isabella Sant Roc, Alexandra Nariño i el camarada Rubín Morro.
Després d’aquell agost el seu retorn a Colòmbia es va veure carregat d’activitats relacionades a la pedagogia de pau en en els departaments de Nariño i Cauca. Regió ben coneguda per ella a causa dels seus anys de vinculació a l’organització i la seva zona d’influència.

Va participar a la X Conferència Nacional Guerrillera de les FARC-EP en els plans del Yarí, moment i lloc on va ser inclosa en el Mecanisme de Monitorització i Verificació Regional a Popayán, Cauca, participant durant 10 mesos, juntament amb personal del govern colombià i de l’ONU, en la verificació de l’agrupació d’unitats guerrilleres als centres de concentració i Zones veredales, fins a la fi del conflicte armat.
Des de juliol de l’any 2017 forma part de la Comissió per part de les FARC de Recerca de Persones Desaparegudes, en treball amb CICR, INML i institucions governamentals i organitzacions de víctimes. En un treball que ha permès que moltes famílies aconsegueixin situar els cossos dels seus éssers estimats morts durant el conflicte.

Durant el Congrés constitutiu de la Força Alternativa Revolucionària del Comú que es va dur a terme durant finals del mes d’agost i inicis del mes de setembre del 2017 a Bogotà va ser triada per votació entre els milers de delegats membre del Consell nacional de les FARC, on es reuneixen 111 militants de tot el territori nacional, incloent alguns que van fer part del moviment clandestí de l’antiga guerrilla.

Al desembre va ser nomenada pel partit, Candidata en la segona línia a la Cambra de Representants pel departament del Valle del Cauca. Elecció en la qual el partit FARC va aconseguir més de 52 mil vots al país.

Fidel a les seves conviccions i la seva història, Maria Lucelly Urbà continua treballant per la pau a Colòmbia, partint de principis de solidaritat, esperança, veritat, justícia, reparació i no repetició, tal com van acordar les parts en l’Acord Final del Prcés de Pau a Colòmbia. Acord que encara es veu incomplert per part del Govern i amenaçat pels que van viure del conflicte sense importar la solució de les veritables causes que van portar a aquest, Maria Lucelly, Mireia, segueix complint i fent passos per una Colòmbia justa i en pau.

 

Entrevista a Mireya Andrade al Semanario Voz.

Entrevista a la Comandante Mireya Andrade a Farianas.

Entrevista a Mireya Andrade a la Revista Blotxe.

Mireya Andrade a Vize.

Mireya Andrade a Verdad Abierta.

 

Mireya Andrade davant el Procés de Pau a Colòmbia

Entrevista a Mireya Andrade, Amanda Ríos y Alonso González

 

Ja podeu reservar seient per la conferència al Verkami de la Fira Literal 2018