Actualitat de la Fira Literal Barcelona

Neix Literal, la fira d’idees i llibres radicals

imatge4Editorials, llibreries i mitjans amb inquietuds politiques i culturals critiques convoquen trobada els dies 29, 30 i 31 de maig.

Una vintena d’editorials, quatre llibreries i una docena de mitjans de comunicació han sumat esforços per organitzar ‘Literal’, una Fira d’idees i llibres radicals, que tindrà lloc els dies 29, 30 i 31 de maig a l’antic complex fabril Fabra i Coats, a Barcelona. Els impulsors d’aquesta iniciativa la defineixen com “una fira de llibres i idees on s’ajuntaran editorials, llibreries, autores i autors, lectores i lectors per compartir, discutir i somniar, sobre el món en què vivim i com transformar-lo”.

Simón Vázquez, de l’editorial ‘Tigre de paper’ i coordinador de Literal, l’ha presentat com “un espai de trobada i mostra del mercat editorial d’esquerres”, que pretén anar més enllà d’una fira de llibres polítics. Ha afirmat que és possible fer una fira “on els mitjans de comunicació, els llibres i les editorials crítiques siguin les protagonistes però que, alhora, no s’exclogui a ningú”. De fet, preveu que el nombre d’entitats que impulsen aquesta Fira s’ampliï en els propers dies.

A la presentació també hi ha participat Miguel Martín, de ‘Virus editorial’ i Mònica Bertran, de ‘Icària editorial’. Martín ha dit que ‘Literal’ serà “una defensa de la paraula viva” i que vol provocar “inquietud i debat” en un mercat massa acostumat a la cultura oficial. Per ell, el llibre polític que protagonitzarà aquesta Fira “és alguna cosa diferent a aquell que arriba a un nínxol de mercat progresista o radical. És una eina d’una comunitat de lluita, eina de l’acció col·lectiva”.

Al seu torn, Mònica Bertran ha incidit en el fet que ‘Literal’ vol promoure la idea que “el món editorial és més que un negoci”. “Volem provocar debat i aconseguir lectors crítics”, ha dit.

Han pres la paraula, també, representants d’altres editorials implicades en aquest projecte. Martí Caussa, de ‘Viento Sur’, ha mostrat el seu optimisme davant la possibilitat que s’incrementi el nombre de lectors crítics “de la mateixa manera que han crescut les instàncies polítiques i ciutadanes crítiques els darrers temps”. Iñaki Vázquez, de “Traficantes de sueños” ha destacat que les grans editorials estan intentant obrir-se camí en aquest sector i absorbeixen autors d’editorials crítiques.

Literal combinarà l’exhibició dels llibres de les diferents editorials amb cinc conferències i una quarantena d’activitats organitzades per les entitats que la promouen. També hi haurà un festival de música negra, programat per ‘Say it Loud’ i la col·laboració del Barcelona Beer Festival, que aposta per la cervesa artesana.

Les editorials que, de moment, han confirmat ja la seva participació a ‘Literal’ són Atrapasueños, Bang, Bellaterra, Canoa, Fundación Engels, Gedisa, Hoja de Lata, Icària, Laertes, Lo diable gros, Pol·len, Sembra, Saldonar, Takatuka, Tigre de Paper, Traficantes de Sueños, Txalaparta, Viento Sur, Virus i Yulca. Les llibreries implicades són El Lokal, La Ciutat Invisible, Taifa i La Sirga.

Catalunya Plural forma part dels mitjans de comunicació que impulsen Literal, juntament amb La Directa, Diagonal, La Marea, L’accent, Pikara Magazine, Viento Sur, Alternativas Económicas, Mongolia, Crític, Ràdio Terra, La Llamborda i L’AlternativaTV.

Via Nació Digital.