Actualitat de la Fira Literal Barcelona

PreLiteral 2018: “No le deseo un Estado a nadie”

El proper 19 d’abril a les 7 de la tarda, la llibreria Espai Contrabandos acollirà el segon acte previ de Literal Barcelona 2018 Fira d’idees & llibres radicals.

Visions llibertaries al voltant de la situació a Catalunya.

Es tracta de la presentació del llibre ‘No le deseo un Estado a nadie’ publicat per Pepitas de calabaza Editorial. En la conversa hi participaran Corsino Vela, Santiago López Petit, Tomás Ibáñez, Miguel Amorós i Francisco Madrid.

Aquest volum col·lectiu presenta, amb una panoràmica àmplia, visions diferents i inèdites de l’anomenat «conflicte català». Són aportacions fetes des de dins i totes elles ens ajuden sens dubte a comprendre què ha passat (i què està passant) en aquesta part del món.

La lluita per un canvi de dependència més que per una independència, el conflicte entre elits, la fe irracional en la idea de nació, les qüestions econòmiques, la participació en les mobilitzacions de determinats col·lectius anarquistes o la mercantilització de la llengua són algunes de les espinoses qüestions que s’aborden en aquestes pàgines.

Aquests textos busquen no només atiar el debat entre aquells que viuen a Catalunya (al marge que hagin participat o no en les mobilitzacions) sinó servir a tots aquells que vulguin entendre el que està passant.

Els autors d’aquest llibre viuen (o han viscut) a Barcelona. Tots ells porten dècades impulsant el pensament crític i participant en diferents grups i espais antiautoriatarios.

La majoria de les informacions exposades no s’han vist reflectides en els mitjans de comunicació. Tampoc els enfocaments amb els quals els fets s’aborden. I aquí rau el valor aquest llibre (a més de la importància documental dels propis textos, escrits en calent): ofereix els punts de vista sobre l’anomenat «conflicte català» d’un corrent de pensament que segueix viva encara que se la vulgui invisibilitzar.


 

El Passat 28 de març també vam omplir la Llibreria La Carbonera del Poble-Sec per presentar una conversa amb Marina Sánchez, Carme Navarro i Marta Molina sobre el llibre “El patriarcat del salari” de Silvia Federici.

La periodista Marta Molina va presentar la conversa sobre “El patriarcat del salari” de Silvia Federici, agraïnt la publicació d’aquests llibres teòrics i formatius. També va  remarcar la importància de contraposar l’emergència de l’ecofeminisme a la visió, més clàssica, que va transmetre Marx.

Marina Sánchez, per la seva banda, va destacar: “Des del món feminista ens hem de polititzar encara molt més. Ens hem de plantejar, entre totes, quin món volem. Hem d’anar més enllà dels nostres temps. Hem de fer noves propostes. Ens hem d’atrevir a mirar més enllà.”

Marina Sánchez: “Actualment molta gent, des de l’economia social i solidaria, està actuant i pensant des dels feminismes. Cada cop més, s’estan posant sobre la taula altres models familiars i de relacions.”

Montse Benito: “No podem perdre de vista el sistema de mercat actual i com afecta directament a les dones. Cal qüestionar, de forma clara, el poder. S’han de trobar fissures.”

Marina Sánchez: “Amb el lema, molt de moda, de posar la vida al centre, a vegades oblidem els treballs domèstics i els diferents models de familia que existeixen a l’actualitat.”

Montse Benito: “Federici, en el llibre que avui presentem, posa de manifest que el fet de tenir un salari ha generat també una nova explotació cap a les persones que no tenen cap salari, sobretot en la relació nord-sud.”

Marina Sánchez: “Federici, ja als anys 70, posa el salari al centre del feminisme; posa la mirada en els recursos i la pobresa.”

 

 

Aprofitem per recuperar aquest vídeo de Silvia Federici a l’Espai Contrbandos durant les presentacions de la Fira Literal 2016.

També podeu recuperar l’acte Pre Literal de 2017 amb Jordi Panyella i Rafa Burgos parlant sobre el poder amb Roger Vinton.