Actualitat de la Fira Literal Barcelona

SomAtents conduiran la conferència de Svetlana Aleksiévitx

svetlana_TW_BB

Els amics i amigues de SomAtents conduiran la conferència de Svetlana Aleksiévitx a la fira aquest proper dissabte.

¿Com entrevistar a qui ha construït la seva obra literària amb les veus de milers d’entrevistes, de converses? Svetlana Aleksiévitx escriu “les melodies tristes del cor de veus” que sent. Amb elles delimita i explora el que ha estat el seu únic objecte d’estudi durant aquestes llargues dècades de treball de camp i de despatx: aquest espai petit i únic que és l’ésser humà, que és on tot passa. Li interessen les cuines de la història petita, les engrunes dels grans relats ideològics i patriòtics. Elles, aquestes veus que des que era una nena l’acompanyen, parlen sobretot d’amor, fins i tot quan parlen de dolor, de guerres sense herois, de pèrdues i de tristor. “Em fascinen, estimo com parla la gent. No hem reeixit a conquerir per a la literatura tota una part de la vida humana, la de les converses”, ha assegurat en el discurs d’acceptació del Nobel.

Aleksiévitx practica, doncs, un gènere propi, que beu de l’etnografia i de la història oral, la que alguns anomenen novel·la de veus, en què una successió de testimonis componen un retrat polifònic d’una realitat complexa, en aquest cas la de l’antiga Unió Soviètica, i la seva descomposició, la pervivència i la rèplica d’aquests antics relats avui en dia, en el temps que ella ha anomenat de segona mà.

En aquesta entrevista, en el marc de la Fira Literal, el col·lectiu d’acció periodística SomAtents, us proposa, doncs, conquerir un espai literari en el que puguem explorar ara nosaltres la veu de l’Svetlana Aleksiévitx i allò que ella evoca.

www.somatents.com